Αναβάθμιση της πλατφόρμας ECLASS

Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της πλατφόρμας ECLASS στην τελευταία έκδοση 3.1.

Οι σημαντικότερες βελτιώσεις-αλλαγές στη νέα έκδοση είναι:

 • Επανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον χρήστη (user interface
 • Επανασχεδιασμένο χαρτοφυλάκιο χρήστη
 • Νέο υποσύστημα Βαθμολόγιο
 • Νέο υποσύστημα Παρουσιολόγιο
 • Νέο υποσύστημα Blog Μαθήματος
 • Διασύνδεση με την πλατφόρμα Σύγχρονης Τηλεκπαίδευσης BigBlueButton
 • Ενσωμάτωση εργαλείων Web 2.0
 • Υποστήριξη πρωτοκόλλου OAI-PMH
 • Ενσωμάτωση νέου μηχανισμού αναζήτησης
 • Οργάνωση κατηγοριών μαθημάτων σε νέα ιεραρχική δομή
 • Υποστήριξη μετασχολιασμού μαθημάτων σύμφωνα με το πρότυπο ECTS-CDS
 • Αναβάθμιση εργαλείων αξιολόγησης
 • Αναβάθμιση εργαλείων επικοινωνίας και συνεργασίας
 • Βελτιώσεις σε θέματα προσβασιμότητας (Accessibility).

Περισσότερες πληροφορίες:

Επέκταση ασύρματων δικτύων eduroam

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και παραμετροποίηση 14 νέων συσκευών ασύρματης πρόσβασης (access points) που προμήθευσε το ΕΔΕΤ στο Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια της προώθησης της υπηρεσίας eduroam.

Οι συσκευές προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το ποσοστό κάλυψης των κτιρίων του Πανεπιστημίου με ασύρματη πρόσβαση wifi.

Σχετικά με την υπηρεσία eduroam:

To eduroam είναι ένα διεθνές δίκτυο περιαγωγής (roaming) ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, το οποίο αναπτύχθηκε για την διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα

Διασυνδέει ένα πλήθος απο ακαδημαικά ιδρύματα και προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Χρήστες από όλη την Ευρώπη έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ιδρύματα μέσω της υποδομής του eduroam. Έτσι χρήστες που επισκέπτονται άλλα ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τα οποία είναι μέλη της υπηρεσίας eduroam, μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν την πρόσβαση στο διαδίκτυο κάνοντας χρήση των κωδικών που τους διαθέτει το ίδρυμα τους.

Χρήσιμες διευθύνσεις:

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για κακόβουλο λογισμικό, τύπου «Crypto-Malware»

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για κακόβουλο λογισμικό, τύπου «Crypto-Malware»

Το κακόβουλο λογισμικό κλειδώνει – κρυπτογραφεί τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη.

Εξαπλώνεται κυρίως μέσω «μολυσμένων» μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα» σε ψηφιακό νόμισμα BIΤCOIN, προκειμένου να ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες ότι το τελευταίο πενθήμερο βρίσκεται σε έξαρση κακόβουλο λογισμικό, τύπου «Crypto-Malware», το οποίο εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως, μέσω «μολυσμένων» μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), αλλά και μέσω «επισφαλών» ιστοσελίδων.

Το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα, τα οποία είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ δύναται να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος «Windows».

Ειδικότερα, μετά την εγκατάσταση στο λειτουργικό σύστημα, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων) που είναι αποθηκευμένα στον Η/Υ του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό σε ψηφιακό νόμισμα BITCOIN, ενώ σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται μη προσπελάσιμα από το χρήστη τους.

Καλούνται οι χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα:

 • οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
 • να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links),
 • να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιίκο) του ηλεκτρονικού υπολογιστή,
 • να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος και
 • να δημιουργούν καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup), σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

 • Τηλεφωνικά στο 111 88
 • Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr
 • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

Πηγή: Ιστοσελίδα Ελληνικής Αστυνομίας

Εργαλείο Eduroam CAT

Για την εύκολη σύνδεση στο δίκτυο eduroam, υπάρχει πλέον διαθέσιμο το εργαλείο eduroam Configuration Assistant Tool και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Με τη βοήθεια του eduroam CAT, οι χρήστες μπορούν εύκολα να ρυθμίσουν τον υπολογιστή/tablet/smartphone τους και να συνδεθούν σε κάποιο ασύρματο δίκτυο eduroam.

Περισσότερες πληροφορίες:

 

Ένταξη του Πανεπιστημίου στην υποδομή δημοσίου κλειδιού HARICA

pkiΑπό τις 22/12/2013, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει ενταχθεί στην Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού «Hellenic Academic & Research Institutions Certification Authority – (HARICA)».

Περισσότερες πληροφορίες, υπάρχουν στη σχετική σελίδα:

http://noc.uowm.gr/www/services/harica

Νέα έκδοση του λογισμικού openvpn

Ενημερώθηκε το λογισμικό που απαιτείται για σύνδεση στο δίκτυο του Πανεπιστημίου μέσω vpn. Αν ο ηλεκτρονικός σας υπολογιστής έχει λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows 8, πρέπει να κάνετε την αναβάθμιση για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία.

Όπως και με την προηγούμενη έκδοση, πρέπει να τρέχετε την εφαρμογή με δικαιώματα διαχειριστή και σε κατάσταση συμβατότητας με Windows XP Service Pack 3.

Μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό αρχείο πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://noc.uowm.gr/vpn/openvpn.exe

Προμήθεια του προγράμματος SPSS Statistics

Το Πανεπιστήμιο προχώρησε στην προμήθεια ακαδημαϊκής άδειας του προγράμματος στατιστικής επεξεργασίας IBM SPSS Statistics για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες λήψης του SPSS υπάρχουν στη σελίδα http://noc.uowm.gr/www/services/software/spss/
Η ισχύς της άδειας ξεκινάει από την 1η Αυγούστου 2013.

Ένταξη στην υπηρεσία VoIP του GUNET – Τηλεφωνική κλήση χωρίς χρέωση προς άλλα ΑΕΙ/ΤΕΙ

voipΟλοκληρώθηκε χθες, Τρίτη 18/6, η διασύνδεση του τηλεφωνικού μας δικτύου με το δίκτυο του GUNET και η ένταξη του Πανεπιστημίου μας στην υπηρεσία VoIP του GUNET. Continue reading

Ανακοίνωση – Κλειστό το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αύριο Τετάρτη, 6 Μαρτίου

copy-uowm-logo.pngΜετά τη σημερινή επιστολή του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία εμμένει στην κατάργησή του, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, σε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ημέρα Τρίτη, στα γραφεία της Διοίκησης του Πανεπιστημίου, αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη και κλείσιμο όλων των Δομών του Πανεπιστημίου για αύριο Τετάρτη, 6 Μαρτίου, ημέρα που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το Σχέδιο «Αθηνά».

Παράλληλα, αποφασίστηκε, μέλη του Συλλόγου να παραστούν στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.  Κοζάνη, 5 Μαρτίου 2013  Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Κοζάνη, 5 Μαρτίου 2013

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας