Η τελευταία επιλογή από τις Εργασίες Ακαδημαϊκών Περιόδων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, προσφέροντας δυνατότητες όσο αφορά τη δημιουργία κανόνων αντιστοίχηση μαθημάτων μεταξύ προγραμμάτων σπουδών. Στη παράγραφο αυτή θα περιγραφεί η διαδικασία δημιουργίας κανόνων αντιστοιχιών, οι οποίοι για να εκτελεστούν θα πρέπει κατά τη διαδικασία αλλαγής προγράμματος σπουδών στους φοιτητές, να είναι τσεκαρισμένη η επιλογή Χρήση εξωτερικών διαδικασιών.
Κάθε κανόνας που δημιουργείται αφορά δύο προγράμματα σπουδών, το παλιό και το νέο πρόγραμμα σπουδών. Ο κανόνας μπορεί να περιέχει διάφορες αντιστοιχίες, οι οποίες με τη σειρά τους αφορούν τουλάχιστον δύο μαθήματα (στην πιο απλή περίπτωση κατά την οποία αντιστοιχίζεται κάποιο μάθημα με ένα άλλο), και κάποιες συνθήκες που πρέπει να πληρούνται ώστε να πραγματοποιηθεί η αντιστοιχία. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου απαιτείται η αντιστοίχιση δύο μαθημάτων σε ένα νέο (π.χ. τα εργαστηριακά μέρη δύο παλιών σύνθετων μαθημάτων που αντιστοιχίζονται με το εργαστηριακό ενός νέου σύνθετου).
Για να δημιουργήσετε νέο κανόνα:
1. Επιλέξετε το πλήκτρο Νέος κανόνας.
2. Στο παράθυρο Νέος κανόνας αντιστοιχών που εμφανίζεται επιλέξτε τα προγράμματα σπουδών που αφορά ο κανόνας, ορίζοντας στη λίστα Από το παλιό πρόγραμμα σπουδών και στη λίστα Προς το νέο πρόγραμμα.
3. Επιλέξτε το πλήκτρο ΟΚ, ώστε να δημιουργηθεί ο κανόνας.
Το επόμενο στάδιο είναι η εισαγωγή των μαθημάτων που αφορά ο κανόνας:
1. Κάντε κλικ στο πλήκτρο Μαθήματα και επιλέξτε Εισαγωγή.
2. Εμφανίζεται το παράθυρο Εισαγωγή μαθήματος αντιστοιχίας.
Ορίσετε αρχικά το νέο μάθημα, είτε επιλέγοντάς το από τη λίστα με τα μαθήματα τμήματος και πατώντας το πλήκτρο Νέο μάθημα, είτε πληκτρολογώντας το κωδικό στο αντίστοιχο πεδίο και πατώντας Enter, είτε πατώντας το πλήκτρο με τις τρεις τελείες και στη συνέχεια επιλέγοντας το μάθημα από τη λίστα που εμφανίζεται. Στη συνέχεια ορίστε το παλιό μάθημα που αντιστοιχίζεται με έναν από τους παραπάνω τρόπους (πλήκτρο Παλιό μάθημα ή πεδίο Αντιστοίχιση με μάθημα).
3. Πατήστε το πλήκτρο ΟΚ.
Αφού έχει δημιουργηθεί λοιπόν η αντιστοιχία, εμφανίζεται στην οθόνη μαζί με τις διάφορες παραμέτρους της.
Οι παράμετροι της αντιστοιχίας είναι οι εξής:
Νέο Μάθημα: Παραπάνω περιγράφηκε η διαδικασία εισαγωγής νέου μαθήματος. Για διαγραφή του μαθήματος με όλες τις αντιστοιχίες του επιλέξτε Διαγραφή από το πλήκτρο Μαθήματα.
Ενεργή αντιστοιχία: Ένδειξη αν η αντιστοιχία του μαθήματος είναι ενεργή ή ανενεργή. Ανενεργές αντιστοιχίες δε θα εκτελεστούν από τις διαδικασίες αλλαγής προγραμμάτων σπουδών και αντιστοιχιών μαθημάτων.
Απαλλαγή: Ένδειξη αν το μάθημα θα χρεωθεί ως απαλλαγή στη καρτέλα του φοιτητή.
Σημειώσεις: Σημειώσεις νέου μαθήματος που θα οριστούν στους φοιτητές κατά την αντιστοιχία.
Υπολ. πτυχ.: Ένδειξη αν θα υπολογίζεται το νέο μάθημα στο βαθμό πτυχίου κατά την αντιστοιχία.
Υπολ. Κανον.: Ένδειξη αν θα υπολογίζεται το νέο μάθημα στον κανονισμό λήψης πτυχίου κατά την αντιστοιχία.
Τύπος: Νέος τύπος μαθήματος που θα οριστεί στους φοιτητές κατά την αντιστοιχία. Αφήστε κενό για προκαθορισμένη τιμή από το νέο πρόγραμμα σπουδών.
Εξάμηνο: Νέο εξάμηνο μαθήματος που θα οριστεί στους φοιτητές κατά την αντιστοιχία. Αφήστε κενό για προκαθορισμένη τιμή από το νέο πρόγραμμα σπουδών.
ΔΜ: Νέες διδακτικές μονάδες μαθήματος που θα οριστούν στους φοιτητές κατά την αντιστοιχία. Αφήστε κενό για προκαθορισμένη τιμή από το νέο πρόγραμμα σπουδών.
Συντελ πτυχ.: Νέος συντελεστής πτυχίου μαθήματος που θα οριστεί στους φοιτητές κατά την αντιστοιχία. Αφήστε κενό για προκαθορισμένη τιμή από το νέο πρόγραμμα σπουδών.
Μονάδες ETCS: Νέες Μονάδες ETCS που θα οριστούν στους φοιτητές κατά την αντιστοιχία. Αφήστε κενό για προκαθορισμένη τιμή από το πρόγραμμα σπουδών.
Τίτλος μαθήματος: Νέος τίτλος μαθήματος που θα οριστεί στους φοιτητές κατά την αντιστοιχία. Αφήστε κενό για προκαθορισμένη τιμή από το νέο πρόγραμμα σπουδών. Για παράδειγμα, αν θέλετε στην αντιστοιχία μαθημάτων το νέο μάθημα να πάρει τον τίτλο από το παλιό μάθημα, μπορείτε στο πεδίο αυτό να ορίσετε τον τίτλο του παλιού μαθήματος, οπότε στην καρτέλα βαθμολογίας των φοιτητών παρόλο που θα χρεωθεί το νέο μάθημα, αυτό θα εμφανίζεται με τον τίτλο από το παλιό.
Αντιστοιχίες
Γενική συνθήκη εκτέλεσης αντιστοιχίας: Η συνθήκη περιέχει όλα τα παλιά μαθήματα που αντιστοιχίζονται (συνήθως ένα μάθημα) με χρήση τελεστών. Για να εκτελεστεί η αντιστοιχία του νέου μαθήματος πρέπει η συνθήκη αυτή να είναι αληθής, διαφορετικά δεν θα εκτελεστεί.
Ελάχιστος αριθμός επιτυχών επιμέρους συνθηκών: Ελάχιστος αριθμός αληθών επιμέρους συνθηκών της γενικής συνθήκης εκτέλεσης αντιστοιχιών (συνήθως έχει τιμή 1, δηλαδή έστω μία επιμέρους συνθήκη να είναι αληθής, τότε θα εκτελεστεί η αντιστοιχία).
Παλιό μάθημα -1
Επιλογή μαθήματος: Μάθημα το οποίο αντιστοιχίζεται με το νέο μάθημα.
Υπολ. πτυχ.: Ένδειξη αν το παλιό μάθημα θα υπολογίζεται στο πτυχίο μετά την εκτέλεση της αντιστοιχίας (Συνήθως τιμή ΟΧΙ).
Υπολ. Κανον.: Ένδειξη αν το παλιό μάθημα θα υπολογίζεται στον κανονισμό λήψης πτυχίου μετά την εκτέλεση της αντιστοιχίας (Συνήθως τιμή ΟΧΙ).
Ποσ συμμετοχής βαθμού στο νέο (0-1): Ποσοστό συμμετοχής παλιού μαθήματος στο τελικό βαθμό του νέου σε περιπτώσεις πολλών παλιών μαθημάτων, όπου ο τελικός βαθμός του νέου προκύπτει από τους βαθμούς των παλιών με τα ορισμένα ποσοστά συμμετοχής του κάθε παλιού μαθήματος (επιτρεπτές τιμές 0-1 π.χ. 0,5). Για ίδιο ποσοστό ορίστε τιμή 1.
Συνθήκες: Επιμέρους συνθήκες του κάθε παλιού μαθήματος (συνήθως μία). Μπορείτε να ορίσετε πολλές συνθήκες για το ίδιο παλιό μάθημα, οι οποίες λειτουργούν προσθετικά, δηλαδή όλες οι επιμέρους συνθήκες πρέπει να είναι αληθείς, ώστε να είναι αληθής η αντιστοιχία του παλιού μαθήματος.
Συνθήκη αντιστοιχίας-1: Επιμέρους συνθήκη αντιστοιχίας παλιού μαθήματος.
Παλιό μάθημα: Επιλογή μαθήματος (συνήθως είναι το παλιό μάθημα που ορίστηκε στην αντιστοιχία).
Περασμένο: Ένδειξη αν το μάθημα της συνθήκης είναι περασμένο ή όχι (συνήθως τιμή ΝΑΙ). Αν θέλετε να εκτελεστεί η αντιστοιχία όταν δεν έχει περαστεί το μάθημα ορίστε τιμή ΟΧΙ. Ορίστε τιμή Αδιάφορο αν θέλετε να εκτελεστεί η αντιστοιχία σε κάθε περίπτωση (περασμένο ή μη).
Για αποθήκευση όλων των αλλαγών στους κανόνες αντιστοιχιών, επιλέξτε το πλήκτρο Αποθήκευση που βρίσκεται δεξιά από τη λίστα αντιστοιχιών. Για ακύρωση των αλλαγών επιλέξτε το πλήκτρο Επαναφορά.
105. Προσοχή: Κατά την επεξεργασία των κανόνων αντιστοιχιών τα στοιχεία δεν αποθηκεύονται μέχρι να επιλέξετε το πλήκτρο Αποθήκευση. Αυτό σημαίνει ότι αν διακοπεί η διαδικασία για κάποιο λόγο και δεν έχετε πατήσει το πλήκτρο της αποθήκευσης, θα χαθούν όλες οι αλλαγές που κάνατε.
Εάν θέλετε να προσθέσετε νέα αντιστοιχία επιλέγοντας νέο και παλιό μάθημα, επιλέξτε Μαθήματα > Εισαγωγή, ώστε να εμφανιστεί το παράθυρο Εισαγωγή μαθήματος αντιστοιχίας και στη συνέχεια ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω. Αντίστοιχα επιλέξτε Μαθήματα > Διαγραφή για να διαγράψετε το μάθημα και όλες τους κανόνες αντιστοιχιών του.
Για να προσθέσετε κάποια επιπλέον συνθήκη στην αντιστοιχία, επιλέξτε το κόμβο Συνθήκες του παλιού μαθήματος και στη συνέχεια εκτελέστε Συνθήκες > Εισαγωγή. Θα εμφανιστεί ένας καινούργιος κόμβος Συνθήκη αντιστοιχίας-2. Για να διαγράψετε κάποια επιμέρους συνθήκη, επιλέξετε την επιμέρους συνθήκη και εκτελέστε Συνθήκες > Διαγραφή.
106. Σημείωση: Σε περίπτωση που υπάρχει μόνο μια συνθήκη αντιστοιχίας για το παλιό μάθημα, αυτή δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί.
Επιλέξετε Αντιστοιχίες > Εισαγωγή, ώστε να προσθέσετε ένα επιπλέον παλιό μάθημα στους κανόνες αντιστοιχιών. Θα εμφανιστεί ένας κόμβος για το επιπλέον παλιό μάθημα (Παλιό μάθημα-2) με τις παραμέτρους του. Για να διαγράψετε ένα παλιό μάθημα και όλες τις συνθήκες αντιστοιχίας του, επιλέξτε το μάθημα και εκτελέστε Αντιστοιχίες > Διαγραφή.
107. Σημείωση: Σε περίπτωση διαγραφής παλιού μαθήματος αντιστοιχίας, πρέπει να διορθώσετε την τιμή στο πεδίο Γενική συνθήκη εκτέλεσης αντιστοιχίας του νέου μαθήματος.
108. Προσοχή: Αν έχουν οριστεί περισσότερες από μία αντιστοιχίες για το ίδιο νέο μάθημα, τότε πρέπει οι συνθήκες εκτέλεσής της κάθε αντιστοιχίας να υλοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκύπτουν αληθής περισσότερες από μία αντιστοιχίες του ίδιου μαθήματος. Αυτό πρέπει να συμβαίνει, διότι διαφορετικά η δεύτερη αληθής αντιστοιχία που θα εκτελεστεί για το ίδιο νέο μάθημα θα «χαλάσει» τα δεδομένα της πρώτης αληθής αντιστοιχίας.